Petzl Nao+ galvos žibinto apžvalga

        Šį kartą kiek plačiau apie Petzl Nao+ galvos žibintą, kuris pelnytai laikomas vienas galingiausių rinkoje. 750 liumenų šviesos ištisas 7 valandas yra tikrai labai daug. Ir tai yra prožektoriui veikiant galingiausiu režimu, kurio, mano nuomone, ne visada ir reikia. Mažesnio galingumo režimais šis prožektorius veikia ir trigubai ilgiau. Bet apie viską nuo pradžių.
        Išmokti bėgti naktį su galvos žibintu yra kiekvieno trail'ininko "must be", nes temsta pas mus anksti ir šaltasis bei tamsusis sezonas tęsiasi gan ilgai, o miškų takai yra ne "vingiaparkis" - jie neapšviesti. Kita - jei pradeda dominti ultratrail bėgimai, o beveik visus įžengusius į trail pasaulį anksčiau ar vėliau sudomina ir ultratrail (bent jau man taip tikrai labai atrodo, bet galiu būti ir neteisi :) ), tuomet galvos žibintas ir mokėjimas bei nebijojimas bėgti naktį tampa būtinybe.
        Pati bėgioju trail ilgiau nei plente, o ir ultratrail su bėgimu naktį ir naktinių trail organizavimas, trasų žymėjimas varžyboms ir jų nurinkimas sutemus man ne naujiena. Jau atėjo tas laikas, kai išmokau nebekliuvinėti už kiekvienos šaknelės bėgiojant naktį ir miške tamsoj man nebebaisu.
     Bėgioju su galvos žibintais ne pirmus metus. Pats pirmasis mano galvos žibintas buvo kažkoks bevardis daiktas, kuris neišlaikė nei vieno sezono - sulūžo. Po pirmojo bet kokio, antro bet kokio jau nebenorėjau ir pas mane atsirado Petzl Nao, kuriuo buvau patenkinta ir jis ilgai man tarnavo, bet iki tol, kol atsirado Petzl Nao+.
       Apžvelgsiu Petzl Nao+ šiek tiek jį lyginant su ankstesniu Nao modeliu be + ir savo patirtim iš naktinių pasibėgiojimų bei įspūdžių po Transgrancanaria 125 km varžybų, kuriose startavau ir finišavau su šiuo žibintu.
         Pagrindiniai dalykai kuo Petzl Nao+ skiriasi nuo senesnio modelio be + yra bluetooth jungtis su mobiliu telefonu, ilgesnis veikimo laikas ir raudonas mirksiukas gale.
      Pradžiai apie bluetooth jungtį su mobiliu telefonu. Neišvardinsiu visų funkcijų, nes ši mano apžvalga nėra instrukcijos vertimas į lietuvių kalbą, o mano įspūdžiai apie produktą.
Tiesą sakant, kol neišbandžiau tol gan skeptiškai žiūrėjau į bluetooth jungtį. Nors ir mėgstu technologijas, bet nelabai supratau, kam gali reikėti bluetooth jungties žibintui, negi bebėgant dar junginėti telefoną ir kažką žiūrėti. Bėgant kol kas nei karto neišsitraukiau telefono ir nieko Petzl apps'e nežiūrėjau, bet apps'as labai patogus nureguliuojant žibintą dar prieš bėgant ir, jei reikia, pasitikrinti kiek valandų šviesos liko naudojant įvairius režimus. Tai patogu, kai gali  realiai žinoti kiek baterijos ir valandų šviesos liko, o ne tik apytiksliai spėti pagal dar šviečiančias padalas ant pačios baterijos.
      Kitas patogus apps'e dalykas yra galimybė pasirinkti jau sureguliuotus ir pritaikytus šviesos režimus, pvz: trail bėgimui, alpinizmui, vaikščiojimui ar pan. Yra galimybė ir modifikuoti esamus režimus. Aš pasirinkau trail bėgimui skirtą režimą, kuris yra su trim šviesos stiprumo lygiais, kurių užtenka labai įvairioms situacijoms.
       Keli mano pastebėjimai apie šviesos stiprumo pasirinkimą. Iš esmės yra taip, kad kuo tamsesnėje aplinkoje bėgi, tuo labiau kūnas vargsta, nes turi skirti papildomą dėmesį, jėgas ir energiją aplinkos suvokimui. Dėl to naktį bėgimas visuomet bus labiau varginantis ir turėti daug šviesos yra svarbu (ypač jei išsiruošei į ultrą, kur dažnai tenka bėgti visą naktį, jei ne dvi). Visgi, niekada nenaudoju maksimalaus režimo varžybų pradžioje, kuomet dalyvių trasoje yra daug, bėgam vienas paskui kitą ar kopiam į kalną vienas paskui kitą, nes spiginti į metrą prieš esančią kito dalyvio nugarą nėra tikslo su 750 lumenų galia. Varžybų pradžioje įkalnėse netgi pasirenku silpniausią režimą, nes nieko daugiau dažniausiai ir nereikia, jei judu minioje. Vidutinį režimą naudoju tiesiosiose netechniškose atkarpose kuomet žmonės per varžybas jau prasiskirsto arba bėgioju per treniruotes viena, o max režimą jungiu techniškose nuokalnėse, nes ten norisi matyti kuo aiškiau ir kuo toliau kelią, kad įsivertinti kas laukia ne tik už kelių ar keliolikos žingsnių, bet ir keliasdešimt. Max režimą naudoju trumpose greitose naktinėse varžybose, kuomet judėjimo greitis daug didesnis nei ultra bėgime. Dar mėgstu įsijungti max režimą, kai bėgioju naktį su savo šuniu, tam, kad visada matyčiau kur jis yra ir neleisčiau per toli nubėgti, o su max režimu gyvūnas matosi iš labai toli (stirnos ramiai stovinčios tarp medžių giliau miške ir įsivaizduojančios, kad jų nesimato irgi matosi :) ).
      Dar vienas geras dalykas, kuris atsirado Petzl Nao+ yra raudonas mirksiukas gale. Jis yra įmontuotas į bateriją ir įjungus lempą pradeda mirksėti. Apps'o pagalba galima jį išjungti arba perjungti į pastovios šviesos (ne mirksėjimo) būseną. Raudonas mirksiukas yra papildoma saugos priemonė jums patiems bėgiojant šalia kelių naktį ir labai reikalinga, jei kartais pasiklystumėt kur kalnuose, nes raudona švieselė padėtų gelbėtojams jus pastebėti. Dauguma ultratrail varžybų reikalauja turėti raudoną mirksiuką pritvirtintą nugaroje, o su Petzl Nao+ nebereikia papildomai rūpintis šiuo dalyku.
      Geriausia būtų, kad niekam niekada nereiktų panaudoti mirksiuko pagal jo tiesioginę paskirtį, bet gerai, kai jis yra. Kitas papildomas saugos elementas, kuris yra naujojoje Petzl Nao+ yra galimybė per apps'ą įjungti sos signalą, t.y. lempa pradeda pati mirksėti siųsdama šviesos signalus.
        Patogi yra keičiama baterija. Ji labai patogiai, greitai ir paprastai keičiama. Tam nereikia nieko sudėtingai išardyti ir grabalioti rankose trijų ar dvejų paprastų baterijų, žiūrint dar kaip jas sudėti, kad nesumaišyti + su -. Petzl Nao+ bateriją galima pasikeisti ir tamsoje, nes taip jau dažniausiai ir būna, kad jei tenka keisti bateriją, tai dažnai kur trasoj miške, kur papildomo apšvietimo nelabai yra, nebent kažkas šalia yra geras ir pašviečia. Išsiruošiant į ilgą žygį ar leidžiantis į ultratrail varžybas žibintas su keičiamom baterijom yra privalomas atributas, o kai kuriose varžybose reikalauja netgi dvejų žibintų su dvejom atsarginėm baterijom. Petzl Nao+ atveju vieno žibinto su atsargine baterija užtektų laisvai dviem parom ir ilgiau, tai antrasis privalomas galėtų būti tik dėl reikalavimo.
      Apie patogumą. Šis žibintas labai lengvai reguliuojamas ir pritaikomas kiekvienam. Nusireguliuoti galima ir jau dėvint žibintą, t.y. kiek suveržti ar atleisti bebėgant - tam nereikia žibinto nusiiminėti. Tokie dalykai kaip atsparumas vandeniui ar lengvumas jau nebeminimi - tai savaime suprantama :)
       Mano reali patirtis iš Transgrancanarijos 125km ilgio varžybų. Startavau ir finišavau su juo. Trasoje viso užtrukau 22 valandas, kažkur 9 ar 10 valandų buvo tamsoje. Startavau 23:00 valandą ir daug maž iki 6:00 buvo tamsu ir bėgau su Petzl Nao+. Jokio galvos spaudimo ar sunkumo nesijautė visą kelią. Baterijos keisti nereikėjo, nes nei pusės jos neišnaudojau. Po varžybų patikrinau, kad dar likę 55 proc. baterijos ir tai yra dar apie 10 valandų šviesos silpniausiu ir vidutiniu režimu. Bėgant Transgrancanarijoj pirmas kelias valandas naudojau tik silpniausią režimą, nes trasa vedė nesudėtingu reljefu ir žmonių trasoje buvo labai daug. Vėliau naudojau vidutinį režimą ir keliose atkarpose buvau įsijungusi max režimą.
       Mano vertinimu tai galingas prožektorius tiems, kas jau bėga ar rimtai mąsto apie ilgesnius trail bėgimus, ultratrail ar rogainingus, naktines orientacines varžybas, nuotykių lenktynes ir panašias veiklas ir nori bėgti greitai tamsoje, kur šviesos reikia ryškios ir/arba ilgai. Taip, jis kainuoja :), bet jei svarstant apie tas veiklas, kurias minėjau vistiek anksčiau ar vėliau norėsis kokybės, patogumo ir rezultato, kurį Petzl Nao+ gali suteikti.
   

Komentarai

  1. Tikras ir galingas meilės rašytojas, norintis susigrąžinti „siūlau perskaityti mano parodymus“
    Ačiū už tai, ką padarei man, dr. Ilekhojie! Mano žmona nutraukė skyrybų pareiškimą po to, kai susisiekiau su jumis, kad padėčiau skyryboms. Dabar su manimi ir mano žmona viskas yra daug geriau. Kaip jūs sakėte, visas skyrybų procesas buvo atšauktas, o blogis, sukėlęs mano santuokos problemą, buvo išsiųstas ir mes dabar esame laimingi kartu. Aš rekomenduoju Dr.Ilekhojie visiems, turintiems santuokos / santykių problemų. Čia yra jo kontaktinis skambutis / „Kokia programa: +2348147400259“ arba el. Paštu jam: gethelp05@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  2. Thread: I've tried many micro titanium trim in the past but this one has
    Thread: I've tried many titanium bmx frame micro titanium titanium frames trim in the past but this one has a good point. I titanium easy flux 125 amp welder like it columbia titanium jacket with buy metal online the S300000. I prefer to find a cheaper

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą