Orbiloc Safety Light - vienas iš "emergency equipment"

      Orbiloc Safety Light dar vienas produktas, kurį turėjau progą ištestuoti. Visi, kas dalyvavo nors vienoj rimtoj ultroj, kurios metu reikia bėgti naktį, jau suprato kas tai per daiktas. Visiems, ko ultros dar laukia, trumpai aiškinu - raudona lemputė (gali būti mirksinti) yra privaloma per varžybas nakties metu. Ji turi būti pritvirtinta nugaroj ir turi būti gerai matoma. O ir šiaip bėgiojant tamsiu paros metu toks daiktas visai praverstų bet kam. Ir ne tik bėgiojant, bet ir dviračiu važinėjant ar šunis vedžiojant. Žodžiu, gali būti naudinga daug kaip ir daug kur, bet aš apžvelgsiu šį produktą iš ultra bėgikės pozicijos. Prisipažinsiu, kad bėgant vakare ar naktį lemputėmis neapsikarstau, nes bėgioju daugiausia miške prie namų, kur tikrai nėra intensyvaus eismo, tiksliau - eismo nėra išvis, o ir kelius renkuosi tik ypač gerai žinomus, taigi kažkokio paklydimo atvejis yra praktiškai neįmanomas.
        Visgi, kodėl per ultra varžybas naktį reikalaujama raudona šviečianti lemputė? Atsakymas - tai dėl saugumo. Bėgikui nuklydus nuo trasos raudona lemputė padėtų gelbėjimo tarnyboms jį pastebėti tiek iš oro, tiek nuo žemės. Lemputė turi būti būtent raudona, nes, kiek teko domėtis, ši spalva yra bene geriausiai matoma tamsoje ir nėra sumaišoma su kitomis šviesomis (gatvių žibintas, šviečiantis langas ar pan.).
        Orbiloc Safety Light - atrodo paprastos raudonos "back" lemputės techninės charakteristikos tikrai įspūdingos. Matomumas iš 5 km atstumo, atsparumas vandeniui, atsparumas smūgiams, du šviesos režimai, ilga veikimo trukmė ir kt. Tikslias technines charakteristikas galima rasti čia.
          Raudonų lempučių rinkoje yra daug, pačių įvairiausių, pradedant nuo tų, kur skirtos tvirtinti prie dviračių baigiant apyrankėmis mirksinčiomis kone visomis vaivorykštės spalvomis. Kelias ir aš jau turėjau, tokias visai kažkokias po kelis eurus ir pirkau tam, kad tik praeit įrangos kontrolę prieš ultrą. Ir praėjau įrangos kontrolę, ir realiai man neprireikė tos lemputės, nes niekur nenuklydau nakties metu ir niekam manęs ieškoti nereikėjo, bet jei būtų reikėję ieškoti, tai kažin ar ta rausva spingsulė, kurią turėjau, būtų atlikus savo funkciją....manau, kad ne.
         Taigi dabar apie Orbiloc Safety Light - čia kalba eina ne apie spingsulę už kelis eurus, o apie tikrai kokybišką produktą. Tikrinau keliais "būdais" - matomumą, patogumą tvirtinat ir atsparumą.
          Pradžiai apie patogumą. Lemputę galima rinktis su keliais tvirtinimo elemantais. Tai gali būti apyrankė, suspaustukas (clips'as) ar kt. Aš turiu lemputę su clips'u. Clips'as tikrai tvirtas, neaštrus ir gerai laikosi. Prikalbinau su clips'u lemputę prie kuprinės kišenės ir pralaksčiau keliasdešimt kilometrų. Nebuvo jokių klausimų ar laikysis ir nebuvo jokių (nei minimalių) požymių, kad clips'as galėtų nelaikyti. Lemputė kaip įkalta prabuvo savo vietoje, ten kur ją prikabinau. Taigi, laikosi gerai ir pamesti galimybės nematau.
          Dabar apie atsparumą. Techniniam aprašyme ten daug visko gražaus prirašyta, taigi tik įjungus lemputę iš karto pamėčiau į akmenines grindų plyteles. Viskas ok - veikia ir be skylimų. Tada pamėčiau toliau ir stipriau. Nieko nenutiko nei grindim, nei lemputei. Iš visų jėgų į grindis tikrai nedaužiau (nenorėjau rizikuoti grindimis :)). Taigi - nuo menkų ir vidutinių stuktelėjimų tikrai nieko neatsitiks. Daužymo testą praėjo. Dabar laikas vandeniui. Veikiančia įmečiau į pilną kriauklę vandens. Veikia. Palikau 15-ai minučių gulėti vandenyje. Veikia. Vandenį įjungiau, išjungiau ir pakartojau viską kelis kartus. Veikia. Ok, vandens testą užskaitau. Dabar temperatūra. Įdėjau į šaldiklį ir palikau 15-ai minučių. Veikia. Kai atšilo irgi veikė. Užskaitau.
        Dabar apie matomumą. Pradžiai - lemputė turi du režimus - nuolatinį švietimą ir mirksėjimą. Mirksint baterijos veikimo trukmė žymiai ilgesnė. Įsijungia pasukant lemputės korpusą, lygiai taip pat ir persijungia į kitą režimą. Primaigyti kažko netyčia tikimybė labiau teorinė nei reali praktinė. Visgi nesudėtinga ją įjungti ir išjungti jau pritvirtintą nugaroje. Tas yra labai patogu. Ir labai gerai matosi ar Orbiloc Safety Light įjungta. Užtenka pažiūrėti atgal ir patikrinti ar ant kelio už tavęs atsispindi raudona spalva. Taip, tikrai ji taip ryškiai šviečia. Ar matosi už 5 km nežinau, nes nepatikrinau ar tas atstumas iš kurio žiūrėjau buvo 5 km :), bet matosi tikrai iš pakankamai toli net turint toli gražu ne idealų regėjimą. Ji šviečia ryškiai. Taip ryškiai, kad žiūrėt į ją iš atri (laikant delne 20-30 cm nuo akių) yra nemalonu ir pradeda erzinti akis. Pati lemputė išgaubta, taigi ji matoma ne tik iš nugaros, bet ir iš šonų.
         Išvada: visom prasmėm kokybiškas daiktas. Atrodo lyg ir paprastas, bet labai išdirbtas. Lietuvoje ją galima rasti čia.
         Pabaigai. Tokie dalykai kaip raudona lemputė, safety blanket ar hand heaters ultroje priskiriami prie vadinamojo "emergency equipment". Tai yra daiktai, kurie tampa svarbūs tik nelaimės atveju - jei paklystama, sušąlama, reikia laukti pagalbos ir pan. nenumatytais ir nesėkmingais atvejais. Kol kas man neteko realiomis sąlygomis įsitikinti kiek ir ar svarbi būtų raudona "back" lemputė naktinio paklydimo atveju, bet jei jau kada taip nutiktų, tai visgi norėčiau būti matoma iš 5 km, lyjant lietui ar prie minusinės temperatūros.

Komentarai